Contact Us

  • Call Now:+92-336-6234566 , +92-335-8023682
  • Sales Email:info@webhostinpakistan.com
  • Support Email:info@webhostinpakistan.com
  • Address Info:Office No. 38, Ground Floor, Stadium Road, Panorama center, Rawalpindi , Pakistan

Close Support

Support

PPSC Past Sample Papers of Junior Clerk

PPSC Past Sample Papers of Junior Clerk
  • 6
    Apr

PPSC Past Sample Papers of Junior Clerk

JUNIOR CLERK / DATA ENTRY OPERATOR
ENGLISH
Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.
1. I am sick ________ life.
A. on
B. in
C. from
D. of
Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
2. HIGH:
A. lofty
B. towering
C. elevated
D. base
Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.
3. CHANGE:
A. alter
B. church
C. complete
D. decide
E. agree
Read the passage to answer the question 4-5
It is important that we should develop an attitude of objective and clear thinking in the study of science. It will open and enlarge our minds which are the very soul of science. Experiments and research work have brought about great advancement in science. Therefore, we must realize that science is a creative activity.
4. Objective and clear thinking make the study of science:
A. Easier
B. Difficult
C. Fruitful
D. Enjoyable
5. Experiments and research work are:
A. Different
B. Related
C. Unrelated
D. Opposite
ANALYTICAL REASONING
Questions 6-8
A baker must bake exactly five bakery items in his bakery. The bakery items must be baked consecutively, the baking of one being completed before the baking of the next begins. The five bakery items to be baked are Apple Pie, Bread, Cookies, Donuts and Egg Pastries.
Cookies must be baked before Egg Pastries.
Bread must be baked immediately after Apple Pie.
Donuts must not be baked first.
6. Which of the following is an acceptable order for the baking of the five bakery items?
A. Donuts, Cookies, Egg Pastries, Apple Pie, Bread
B. Apple Pie, Donuts, Egg Pastries, Bread, Cookies
C. Bread, Cookies, Apple Pie, Donuts, Egg Pastries
D. Apple Pie, Bread, Egg Pastries, Donuts, Cookies
E. Cookies, Donuts, Apple Pie, Bread, Egg Pastries
7. If Cookies are the fourth item baked, which of the following must be false?
A. Cookies are baked immediately after Bread.
B. Apple Pie is the first item baked.
C. Donuts are baked immediately after Bread.
D. Exactly one bakery item is baked between Donuts and Egg Pastries.
E. Egg Pastries are the last item baked.
8. If Donuts are the second item baked, Apple Pie must be which of the following?
A. the first or the third item baked
B. the first or the fourth item baked
C. the third or the fifth item baked
D. the fourth or the fifth item baked
E. the third or the fourth item baked
Although air pollution was previously thought to exist almost exclusively in our nation’s cities, the recent increase in the number of persons suffering from illnesses attributed to excessive air pollution leaves us no choice but to conclude that ether, non-urban areas are now affected.
9. Which of the following, if true, would most seriously weaken the conclusion of the argument above?
A. The nation’s cities have seen a marked decrease in their levels of air pollution.
B. The nation has experienced a sharp decrease in the number of people moving out of its cities.
C. Illnesses due to air pollution are among the least common causes of death to urban dwellers.
D. Many illnesses previously thought unrelated to air pollution are now considered to be caused by it.
E. As a result of the problems in urban areas, non-urban areas have passed strict pollution control measures
QUANTITATIVE
10. 18 ÷ 0.04 =?
A. 4.5
B. 45
C. 450
D. 4,500
E. 45,000
11. is closest to:
A. 5
B. 5.4
C. 5.5
D. 5.6
E. 5.7
12. ?
A. -4
B. 52
C. -52
D. 192
E. 28
13. ?
A. 255,300
B. 25,530
C. 2,553
D. 255.3
E. 25.53
GENERAL KNOWLEDGE
14. Karachi is known as _________.
A. Broadway of Pakistan
B. City of Lights
C. Gateway of Pakistan
D. Heart of Pakistan
15. C.N.N. stands for________.
A. Cable Network of News
B. Cable News Network
C. Cyber News Network
D. Central News Network
16. The numbers of the suras in the Holy Quran are:
A. 110
B. 112
C. 114
D. 120
COMPUTER
17. What does the ‘undo’ option do in MS Word?
A. Repeat your last action
B. Change you text size
C. Insert an image
D. Delete the document
18. Which of the following are examples of functions in MS EXCEL?
A. Sum
B. Average
C. Max
D. Min
E. All of the above
19. What is meant by ALU?
A. Arranged Logic Unit
B. Arithmetic Logic Unit
C. Arithmetic Logarithmic Unit
D. None of the above
Answer Keys
Q #. Right Choice
1 D
2 D
3 A
4 C
5 B
6 E
7 A
8 E
9 B
10 C
11 C
12 E
13 C
14 B
15 B
16 C
17 A
18 E
19 B
PPSC Past Sample Papers of Junior Clerk-Data Entry OperatorMCQs 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.